Amsterdam - Zuidas widow’ transformed into an oasis of tranquillity


The brief: to create a building that felt like a ‘home’, rather than an office, and that everyone at the Dutch Charity Lotteries organisation would be able to enjoy. No easy task. But architect Saartje van der Made rose to the challenge. The result: a metamorphosis in Prinses Irenestraat.



It was 2014 when the Dutch Charity Lotteries first began their search for an architect to design a building for their 600 employees to work in. For years, the company had worked from various offices in Amsterdam, Houten and Eemnes. Their wish for a new shared head office culminated in the purchase of the building that was once known as the ‘Widow of Zuidas’ – a vacant, lonely and rather forlorn-looking building on Beethovenstraat. But the company saw the building’s potential, and renovating an existing building was also consistent with its vision of realising their new office as sustainably as possible.

Wish list

The first step in the process was for the project to be ‘pitched’, as is customary in the world of architects. Van der Made, partner at Benthem Crouwel Architects, recalls: ‘This design challenge felt unusual and rather special right from the start. Creating an office that “feels like a home” is not your standard brief.’ And the approach taken by founder and CEO of the Charity Lotteries, Boudewijn Poelmann, was also a little different. ‘He asked every employee for their input, regardless of the technical parameters that had been set, and drew up a wish list. And sure enough, that wish list became just as important as the technical parameters. That inspired the whole agency to pull together. We organised a day for everyone in the organisation – from trainee to partner to receptionist – to contribute their ideas. And the result was the design that we presented to the Charity Lotteries.’



BREEAM: ‘Outstanding’

In addition to a building that felt like a home, there were other strict criteria that had to be met in the design. For example, the building needed to be renovated as sustainably as possible, so that it would meet the requirements of a BREEAM ‘Outstanding’ certificate, the highest possible rating that can be achieved in sustainable construction. ‘That meant solar panels on the roof and a heat-cold storage system under the ground,’ explains van der Made. ‘A water regulation system using rain water for plants and toilet also needed to be installed. In addition, a parking facility had to be created under the existing building, without undermining the existing structure. And then the building would also need to be expanded, both between and on top of the existing structure.’

Symbiosis

Managers and employees of the Charity Lotteries were particularly impressed by the way in which Benthem Crouwel Architects approached the project. ‘The fact that we encouraged all our employees to come up with something beautiful, just as they had done – they were particularly inspired by that,’ explains van der Made. ‘The great thing about this project, but also the trickiest aspect, was that the people at the Charity Lotteries were involved closely and constantly, throughout the whole design process.’



The heart of the building

That involvement really came into its own when it came to the design of the atrium. ‘The existing building was square, and in the middle there was a courtyard with parking,’ says van der Made. ‘According to our designs, this courtyard would be covered over, creating a covered space where the car park had been.’ This would become – both literally and figuratively – the heart of the building. ‘I learned from Boudewijn Poelmann that often the atrium of a building is a space where people don’t actually enjoy sitting and spending time. He wanted to avoid that in the new building, and create an atrium that felt more like an Italian piazza, with plenty of light and space. The precise details could be worked out later. So we had the idea of involving the employees in the design process by asking them to help design the façades around the central atrium.’ At this point, interior architect Edward van der Poll from D/DOCK had also come on board, and he was responsible for designing the imposing staircase that leads upwards from the atrium. ‘We listened to the employees, so this space really became theirs.’

Eye-catching

The ambition to incorporate green space into the design found expression in a specially designed roof that features a roof garden with real green areas underneath. ‘The roof of the building has become a real highlight,’ says van der Made. ‘It consists of an enormous wooden platform that not only covers the entire building, but also extends over the forecourt, forming a wonderful space where people can enjoy being outdoors all year round.’ Skylights were installed in the wooden section where more daylight was needed inside, with solar panels in between. An extra layer of aluminium panels was added under the roof to reflect the planting below and create a playful pattern of shade and sunlight. The panels also prevent the building from warming up too much in the summertime.


For Dutch:

https://zuidas.nl/blog/2020/parkgevoel-in-de-voormalige-weduwe-van-zuidas/



14 views
BE IN 
TOUCH

1181BS  Amsterdamseweg 533  Amstelveen - The Netherlands

Tel +31(20) 7863911 +31(6) 3344 2061

info@ace11.nl 

  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon

WTC Amsterdam, Tower C-11 Strawinskylaan, 1143 1077XX  Amsterdam - The Netherlands