Dormire ‘sopra’ gli alberi

Per offrire al committente il lusso e la libertà di un’illimitata vista sul cielo, Zaha Hadid Architects per la Capital Hill Residence di Vladimir Doronin porta a compimento una dinamica forma scultorea e neofuturista nella foresta di Barvikha


Sleeping ‘above’ the trees

For Vladimir Doronin’s Capital Hill Residence, Zaha Hadid Architects created a dynamic sculptural, neo-futurist building in Barvikha forest, offering the customer the luxury and freedom of a limitless view of the sky



La già inestimabile collezione privata del tycoon russoVladimir Doroninda qualche mese annovera anche una esclusiva “opera unica” firmata daDame Zaha Hadidprima della sua prematura scomparsa, laCapital Hill Residencenella foresta diBarvikha, alla porte diMosca.


For several months, Russian tycoonVladimir Doronin’s already priceless private collection has included an exclusive “unique work” designed byDame Zaha Hadidbefore her untimely death: theCapital Hill ResidenceinBarvikhaforest on the outskirts of Moscow.

Un “capolavoro di architettura” e la “casa dei sogni”, secondoPatrick Schumacherdi Zaha Hadid Architects, “una scultura perfettamente vivibile”, secondo il visionario proprietario.Vladimir Doroninda 25 anni fonda il suo core business sugli investimenti immobiliari e sulla sua visione, della città, dell’architettura, dell’arte, dell’ospitalità di lusso. ConCapital Group, dal 1993, ha contribuito a trasformare il volto diMoscacon un portfolio di 71 progetti immobiliari; conOKO Group, recentemente fondato negli Stati Uniti, ha coinvolto importanti studi internazionali di architettura,Skidmore, Owings & Merrill, Asymptote Architecture, Iosa Ghini Associati, Jacques Grangein progetti residenziali in corso a Miami e New York, oltre che nella capitale russa; con la catena Aman, di cui è Chairman dal 2015, ha reinterpretato il concetto di ospitalità esclusiva.


Patrick Schumacherof Zaha Hadid Architects describes it as an “architectural masterpiece” and “dream home”, while the visionary owner labels it “a perfectly liveable sculpture”. For 25 years, Vladimir Doronin has based his core business on real estate investments and on his vision of the city, architecture, art and luxury hospitality. With Capital Group, since 1993 he has helped to transform the face of Moscow with a portfolio of 71 real estate projects; with OKO Group, which he recently founded in the United States, he has involved major international architectural firms –Skidmore, Owings & Merrill, Asymptote Architecture, Iosa Ghini AssociatiandJacques Grange– in residential projects underway in Miami and New York, as well as in the Russian capital; with the Aman chain, which he has been Chairman of since 2015, he has reinterpreted the concept of exclusive hospitality.

Il primo incontro con Zaha Hadid fu per discutere un progetto residenziale a Mosca che in seguito non andò a buon fine per motivi burocratici, il secondo portò invece alla realizzazione di una spettacolare ‘casa’ nella foresta, l’unica residenza privata firmata dall’architetto. “Le dissi che volevo svegliarmi la mattina e non vedere altro che cielo azzurro, volevo sentirmi libero. Mi rispose chiedendomi se ero consapevole del fatto che avrei dovuto essere più in alto degli alberi, prese un tovagliolo e disegnò uno schizzo”.


His first meeting with Zaha Hadid was to discuss a residential project in Moscow that was ultimately abandoned for bureaucratic reasons, while the second encounter led to the creation of this spectacular ‘house’ in the forest, the only private residence designed by the architect. “I told her that I wanted to wake up in the morning and see nothing but the blue sky. I wanted to feel free. She answered by asking me if I was aware that I would have to be higher than the trees, took a napkin and drew a sketch.

Dallo schizzo estemporaneo ai disegni particolareggiati, alla ardita costruzione della Capital Hill Residence sono passati più di 10 anni. Ora la foresta di pini di Barvikha, città poco lontana dalla Moscow Ring Road nota per il Sanatorio del Presidente della Federazione Russa, per le molte dacie di lusso costruite dagli anni ’90, per ilBarvikha Luxury Village, ma anche come luogo di esilio di alcuni capi di stato deposti, diventa famosa per un nuovo, complesso edificio neofuturistico che con un audace gesto dinamico supera le cime delle conifere.

Il volume che contiene la zona notte padronale infatti, quarto e ultimo livello della residenza, emerge dal bosco come una ‘navicella’ separata dal corpo principale: con i suoi 22 metri di altezza consente la libertà di visione voluta dal committente dichiarando al contempo la propria presenza allo sguardo dell’osservatore esterno.


” From the impromptu sketch to the detailed drawings and daring construction of the Capital Hill Residence, 10 years have passed. Now, the pine forest of Barvikha, a village close to the Moscow Ring Road famous for being the site of the Russian President’s Sanatorium, for the many luxury dachas built here in the ‘90s, for the Barvikha Luxury Village and for being a place of exile for deposed national leaders, has now become renowned for a new, complex neo-futuristic building that boldly towers above the tops of the conifers. The volume that contains the master bedroom area, the fourth and top floor of the residence, emerges from the forest like a ‘spacecraft’ separated from the main body: the 22-metre-high structure enables the free view requested by the client, while proclaiming its presence to external observers.


Tre snelle colonne in calcestruzzo, elementi strutturali e sede di scale e ascensore, la congiungono ai tre livelli inferiori, organizzati verticalmente in un secondo volume che, seguendo la naturale topografia del terreno, si incunea nel sito collinare sfruttando anche una porzione ipogea. Dall’ingresso principale posto al primo piano, dove le colonne si innestano con la copertura, si accede a foyer, biblioteca, stanze per gli ospiti e per i bambini, e si scende verso il piano terra, dove sono sistemate zona living principale, sala da pranzo, cucina e piscina, e verso il piano interrato.


Three slender concrete columns, structural elements that house the stairs and elevator, connect it to the three lower levels, vertically arranged in a second volume which, following the land’s natural topography, is wedged into the hillside and includes an underground section. The main entrance on the first floor, where the columns join the roof, leads to a foyer, library and rooms for guests and children, descending to the ground floor, which contains the main living area, dining room, kitchen and swimming pool, and to the basement.



Crediti:

Client: Oko Group

Architecture and interior Design: Zaha Hadid Architects

Design: Zaha Hadid, Patrik Schumacher

Project Leader: Helmut Kinzler

Project Designer: Daniel Fiser

Engineering and General Contractor: Ant Yapi

Facade Contractors:Fibrobeton / Schueco-Aygun Aluminium / Sinerju

Joinery Fit-Out Contractor: Nergiz

Lighting Engineering: Symetrys | Lightplanner

Landscape Designer: Dan Pearson Studi

Acoustic Engineering: Sound Space Design

Size: 2.650 m2

Foto: courtesy of Oko Group/Courtesy of Zaha Hadid Architects


Credits:

Client: Oko Group

Architecture and interior Design: Zaha Hadid Architects

Design: Zaha Hadid, Patrik Schumacher

Project Leader: Helmut Kinzler

Project Designer: Daniel Fiser

Engineering and General Contractor: Ant Yapi

Facade Contractors: Fibrobeton / Schueco-Aygun Aluminium / Sinerju

Joinery Fit-Out Contractor: Nergiz

Lighting Engineering: Symetrys | Lightplanner

Landscape Designer: Dan Pearson Studi

Acoustic Engineering: Sound Space Design

Timeline: 2006/2018

Size: 2.650 m2

Foto: courtesy of Oko Group/Courtesy of Zaha Hadid Architects


Ref: https://ifdm.design/2018/10/08/dormire-sopra-gli-alberi/


0 views
BE IN 
TOUCH

1181BS  Amsterdamseweg 533  Amstelveen - The Netherlands

Tel +31(20) 7863911 +31(6) 3344 2061

info@ace11.nl 

  • Instagram
  • LinkedIn Social Icon

WTC Amsterdam, Tower C-11 Strawinskylaan, 1143 1077XX  Amsterdam - The Netherlands