top of page

De Bijenkorf Amsterdam

Architect: KAAN Architecten

Plaats:de Bijenkorf,Maastricten, Netherlands

Category: Winkels


i29 ontwerpt nieuwe afdeling herenmode De Bijenkorf Amsterdam

De Bijenkorf is een luxe warenhuis met zeven vestigingen in Nederland en is onderdeel van de Britse Selfridges Group. i29 interior architects maakte het ontwerp voor de nieuwe afdeling herenmode van 3500 m2 op de eerste verdieping van het hoofd filiaal in Amsterdam. Eerder werkte i29 en De Bijenkorf al samen aan Room on the Roof, een artist in residence in het torentje op de Dam en het interieur van The Kitchen, het restaurant van De Bijenkorf Utrecht.Het monumentale pand op de Dam 1 in het hart van Amsterdam is een beschermd rijksmonument. Voor de ingrijpende renovatie die al vele jaren gaande is heeft het britse bureau HMKM de algemene retail strategie gemaakt en KAAN een architectonische visie. Uitgangspunt was het onthullen van de oorspronkelijke constructie en het openen van de gevel voor meer daglicht en de verbinding met de stad.


Het interieur ontwerp baseert zich op de architectonische structuur van het gebouw. Een ruimtelijk ’grid’ verbind vloer, kolommen, plafond en meubilair met elkaar in een vlakverdeling van grijstonen. Deze structuur vormt een sterke basis voor de diverse installaties, shop-in-shops en generieke merk presentaties in de winkel, en de nieuwe ontmoetingsplek ‘Isaacs bar’ ontworpen door XML. Ook de ‘brand-stores’ volgen het grid maar onderscheiden zich in een eigen materialisatie. Dit brengt eenheid in de beleving maar zorgt tegelijk voor diversiteit, variatie en flexibiliteit voor een eigen merkidentiteit binnen de algemene structuur.


In de nieuwe opzet is alle herenmode samen gebracht op één vloer waardoor er nieuwe combinaties mogelijk worden, gegroepeerd rond doelgroepen zoals: formeel, casual en designer. Bijvoorbeeld heren schoenen zijn gepositioneerd bij formeel en hebben een eigen kleurstelling, materialisatie en uitstraling ten opzichte van de aangrenzende vrijetijd schoenen afdeling.


Elk gebied heeft een eigen identiteit gekregen door te varieren in kleur en materiaal van de installaties. Glas in verschillende kleuren zorgt voor een transparante ruimtelijke beleving maar definieert ook de verschillende gebieden. Centraal in de winkel staat een spectaculaire LED omgeving, waar een krachtige merkpresentatie mee kan worden gemaakt door middel van branded videos in combinatie met de producten. Merken die zich hier tot nu toe hebben gepresenteerd zijn: Off White, Filling Pieces en Kenzo.


Het doorlopende grid in combinatie met het gebruik van transparante materialen zorgt voor overzicht, heldere zichtlijnen en een natuurlijke routing door de winkel. De losse installaties volgen het grid, maar zijn flexibel genoeg voor een tijdelijke herindeling om verschillende scenarios te kunnen opstellen zoals een seizoens presentatie of sale. Doordat het grid letterlijk door het meubilair snijd, ontstaat op een natuurlijke manier een onderverdeling tussen de producten en geeft verschillende presentatie mogelijkheden. Zo hebben de meer dan 7 miljoen bezoekers die de Bijenkorf Amsterdam jaarlijks bezoeken steeds weer een nieuwe ervaring.


De Bijenkorf wil positieve verandering op gang brengen door een eigen visie op duurzaamheid uit te dragen, het goede voorbeeld te geven en bewustwording te creëren. “Wij helpen mee aan het transparanter maken van de mode-industrie”. Het interieur volgt deze visie door toepassing van duurzame materialen, natuurlijk en LED licht, groen en cradle to cradle vloerafwerkingen.


14 views0 comments

Comments


bottom of page